dimecres, 17 de desembre del 2008

Els abocadors del Direccional

Abocador: indret on s’aboca alguna cosa, amb la clara intenció de no recuperar-la. I que portem a un abocador? Doncs, allò que ens fa nosa. Però, podem portar el que ens sembli? Perquè si el que hi deixem no és inert, pot contaminar i en qualsevol cas pot deixar inútil per sempre més aquell indret i els seus entorns més propers o fins i tot més lluny si l’aigua o l’aire els han escampat.

Al terme de Cerdanyola, entre el castell de Sant Marçal i Serragalliners i fins el cementiri i la deixalleria, tapat per terres i runes hi tenim de tot: des d’escòries de segona fosa d’alumini força contaminants per poca humitat que hi penetri, fins a deixalles domèstiques i d’altres tipus en procés de putrefacció quan aigua o aire entren en contacte, passant per sals de crom, d’allò més perilloses. Tota aquesta brutícia és una bomba contaminadora en potència, sigui per pluja, obres a l’entorn, etc. I què es fa quan hi ha brutícia? Netejar-ho. A més, hi ha lleis de la Unió Europea, traspassades i amb validesa per Espanya i Catalunya que obliguen a la neteja, i a tal fi dispensen generoses ajudes que es podrien aplicar aquí a Cerdanyola.

I què passa? Primerament les nostres autoritats negaven la importància del que amaga el subsòl del Direccional. Pressionats per nosaltres i creient que podrien donar llargues acceptaren fer l’estudi de la gravetat del que es denunciava. Al capdavant d’aquesta oposició a saber la veritat hem tingut i tenim en el moment de redactar aquest escrit al Sr. Enric Sodupe, gerent del Consorci del Direccional, que ens diu que encara no tenen tots els resultats quan primer l’Alcalde i després el diari EL PUNT ens informen breument que disposen dels resultats i que la situació és molt pitjor del que deien les nostres autoritats més properes.

Volem posar tot això en coneixement dels veïns de Cerdanyola perquè prenguin consciència i s’afegeixin a les nostres demandes.